Monday, April 18, 2016

Social Media? Check Your Facts Before You Share

Assalamualaikum and good day everyone. Yeay, another free time for me to actually write something here. Saya ni memang suka bercerita jadi banyak lah cerita sebenarnya nak share cuma malas nak menulis. Today I want to share a story pasal social media. Yes what a cliché topic for me to write tapi saya makin risau dengan kebebasan tanpa batasan disosial media ni.  I will write a several post regarding this topic. In this post, I will be talking about the act of sharing news yang tak sahih and viral things that you’re not sure of for the sake of tak nak ketinggalan.

Like seriously, macam-macam perkara boleh jadi tau kalua kita main nak share je benda-benda yang kita baca kat social media. Lately, selalu sangat saya nampak post-post tentang berita-berita yang serious seperti kematian dan tuduhan berat which at the end benda tu sebenarnya tak betul pun. For example, celebrity death hoax. Awie berapa kali dah diisytihar meninggal dunia dalam post-post yang dikongsi dalam Facebook. Fake account, recently ada fake account DSV yang kononnya nak bagi hadiah pada yang share post dia. Unverified news, berita-berita yang dikongsi dari website yang tak certified or sahih. Contoh status halal sesuatu produk, kecoh bila mee segera keluaran Korea dikatakan tidak halal dan akhirnya syarikat pengeluar produk tersebut dan jabatan halal korea or something confirmed kan yang mee segera tu adalah halal.
Viral, it’s a good thing untuk viralkan benda-benda yang mendatangkan faedah tapi untuk viralkan benda-benda yang memalukan orang, fitnah or anything yang negative? It’s a no no. Imagine, people took a photo of you dan viralkan dengan captions yang sangat negative? How would it affect you? Kalau anda berniaga, kebetulan lalat terjatuh dalam lauk yang anda jual dan pelanggan ambil gambar lauk anda yang ada lalat tu dan viralkan? It’s only a onetime thing and rezeki anda tertutup disebabkan orang ramai fikir kedai anda memang kotor. What if you were asking your mom to hold your bags while you’re searching for your parking ticket and a stranger took a photo of you and said that you treat your own mother like a servant? What if someone took a picture of a boy who was wearing a tudung and captioned it with something like ‘Pondan Insaf’ when actually that boy was practicing a role he’s about to perform later?

There are actually real stories behind everything we saw or read on social media. Never be too quick to judge and share things you are not sure whether it is true or not. I’ve been there, I misjudged people and people misjudged me. I dyed my hair, wear nose ring and wear tight clothes. That’s how I present myself to the social media world and the real world too. So people expect me to do drugs, to drink, to sleep around with dozens of people and lots of other things that people would usually associate with those who looked like me. When I told them I’m nothing like that, they were surprised. The thing is with social media, you can never get the stories or the facts right. Rajin-rajin bertanya kepada sumber or better, don’t even share benda-benda yang kita tak tahu sahih nya. Last-last diri sendiri dapat dosa sebar fitnah, tutup rezeki orang or mengaibkan orang kan?

So apa pandangan anda semua?


P/S: Please stop share gambar-gambar mangsa kemalangan yang cedera mahupun meninggal tanpa menutup wajah mangsa. Kasihani lah keluarga mangsa.