Monday, February 15, 2016

Usaha dan serahkan selebihnya pada Tuhan

Assalamualaikum semua, Oh Dear! Dah masuk bulan February dah pun kan. I’ve been missing my blog like crazy. Rindu nak membebel kat sini, tapi apa kan daya….malas menguasai diri. I do have plenty of free time to actually write something but I prefer sleeping. Sejak2 kerja balik malam ni kan, so every weekends je mesti koma. Now tengah kelapangan ni kan, so why not? For this post, I want to talk about the beauty of how Allah s.w.t menyusun hidup saya. Well semenjak dua menjak ni, selalu terbaca fasal graduan tak dapat tempat di dunia pekerjaan dan memilih kerja la apa semua tu kan. First of all, yes I do agree that memilih kerja tu tak salah, tapi jangan lah terlalu memilih. The logic of memilih kerja is the sacrifice made untuk seorang graduan mendapatkan segulung ijazah. For me personally, syukur juga lah dapat masuk UiTM sebab yuran murah. Even murah2 pun, pinjaman ptptn diploma campur degree adalah dalam 20k plus. Ini baru saya yang belajar UiTM, bagi graduan lain yang belajar di IPTA/IPTS lain yang yuran ada mencecah 100k plus? Tak kan nak kerja dengan gaji tak RM1500 sebulan? Bayar hutang pendidikan lain, nak survive sebulan lain, nak bayar sewa rumah lain, nak bagi duit belanja kat parents lain. So cukup ke gaji sebagai buruh kasar or RM1500 tadi tu? Memang tak cukup, tapi kita sebagai manusia ni pun jangan nak cari alasan je. Sebab saya pun berfikiran macam tu when I finished my Degree back in July 2015, some of my friends dapat offer kerja from the company yang diorang intern dulu and gaji 2.3-2.5k sebulan. Itu memang rezeki diorang. Since my passion is in the fashion field, so my goal was to set foot into any fashion related company, but sadly I wasn’t getting any offer. That doesn’t break me because I know I need to work to survive, so I just applied any job I saw on jobstreet. Finally I landed my first interview and the only interview I think. I applied for Subtitle Editor with i-Yuno Media Malaysia and went for the interview, after 3 weeks they called me and said they actually wanted to hire a female for that position. I was sad but they said they have an opening for project assistant and asked me if I was interested in that position? The pay was lower than subtitle editor but I don’t really care as long as I got a job and I’m okay with that. Biar lah gaji tak banyak pun. So I accepted the offer with only RM1.8k a month, living in KL dengan sewa rumah RM400, makan minum lagi? Duit belanja mak lagi? Hutang ptptn lagi? Diakui lah first gaji tu memang macam2 godaan sebab dah lama tak pegang duit kan, but I have to set my priority straight. Dulukan mana yang patut, still walaupun dah kerja, ada juga lah hari2 yang kesempitan. Syukur lah ada kawan2 dan adik-beradik yang masih sudi membantu. Cabaran bekerja tu sangat lah berat sampai ada satu tahap tu rasa nak give up and cari kerja lain. Imagine doing the work yang kita tak berapa nak minat dan pressure dari beban kerja and orang2 yang tak patut? Kena maki jerit depan orang ramai tu dah jadi rutin tiap kali datang kerja. But I know I can do this, Allah s.w.t put me in this situation because Dia tahu aku mampu. Selalu je datang kerja menipu diri sendiri and orang sekeliling about how awesome my job is. I told my friends that I have an awesome job where I can watch tons of tv series since we’re doing subtitling, tapi hakikatnya? Tuhan je yang tahu betapa penat nya dan sibuknya diri ini. Nampak pula subtitle editor buat kerja sambal gelak ketawa sebab diorang sebenarnya yang dapat tengok all the series sebabnya diorang yang edit the subtitle while watching the series. Sedangkan diri ini hanya lah menghantar file2 yang telah diedit kepada client, update jadual kerja orang, create project untuk translator buat translation. Kerja memang banyak dan pelbagai sampaikan tak mampu otak ni nak ingat semua benda. Gaji pulak 1.8k je nak dibandingkan dengan subtitle editor 2.5k yang edit series sambal gelak ketawa or menangis (depends on what series they’re editing). Memang rasa tak adil lah kan. I have to do lots of things while editors hanya edit je. But its okay, as long as I’m getting paid, kisah lah kerja macam orang gila pun. Tapi Allah s.w.t tu maha mengatur dan mengetahui, dua bulan bekerja, I got promoted to be the project coordinator, I was surprised when I was given the news. Syukur sangat masa tu, tuhan je yang tahu. Tapi I have to continue another 3 months’ probation, so dijangkakan akan jadi permanent staff early April macam tu. The pay was beyond my expectation and some of my friends said it is actually quite high for a fresh grad. What can I say?

God knows best. Apa yang paling best was, earlier this month, I got my confirmation letter. Just when I thought about finding another job, God gave me this good news. No more waiting to be confirmed until April, I’m now a legit worker working in KL earning my Ringgit to support my mom and live my life to achieve my goals. So guys, the moral of this post is, never give up, don’t be so choosy and try your best to make the best of what God has given you. I can say that I’m so thankful for everything. Tak tahu lah apa yang saya tengah buat sekarang kalau saya tolak jawatan project assistant tu dengan mindset saya yang mengatakan bahawa RM1800 tu sangat sikit untuk saya survive di Kuala Lumpur. 

No comments: